بخش رادیوتراپی و انکولوژی جرجانی:
از سال ۱۳۵۱ این بخش در مهترین بیمارستان دانشگاه ملی سابق – بیمارستان جرجانی– شروع به کار نمود. همانطور که از نام آن نمایان است، این بخش همزمان با ارائه درمان های مختلف از جمله رادیوتراپی، شیمی درمانی ، هورمون درمانی ، ید درمانی و ….به بیماران سرطانی ، کارهای تشخیصی ایزوتوپیک را نیز برای اکثر نقاط بدن انجام می داد.
مـؤسّس بخش رادیوتراپی انکولوژی جرجانی مرحوم دکتر سیّد حسین مرتضوی بودند که با مدرک تخصصی کلینیکال انکولوژی از انگلستان و گذراندن دوره پزشکی هسته ای به ایران مراجعت نموده و با همّت و پیگیری مستمرابتدا بخش رادیوتراپی و سپس قسمت پزشکی هسته ای بیمارستان جرجانی را در سال ۱۳۵۱ تأسیس و راه اندازی نمودند.
شروع خدمات رادیوتراپی بخش با یک دستگاه کبالت ۶۰ و یک دستگاه اشعه ایکس عمقی بود. در مراحل بعد دستگاههای تشخیصی پزشکی هسته ای به بخش اضافه گردید.
در این بخش همچنین برای سالها خدمات درمان سرطان بطور رایگان انجام می گرفت و هزینه داروی بیمار و تا حدی هزینه های جانبی بیماران نیز تامین می شد و امروزه نیز گروه خیریه جرجانی در این بخش در حال کمک به کاهش آلام بیماران مبتلا به سرطان می باشد.
خدماتی که برای اولین بار در ایران و توسط این مرکز ارائه شده:
۱-استفاده از سیمولاتور برای درمان دقیق تر بیماران تحت رادیوتراپی
۲-استفاده از ید رادیواکتیو برای درمان سرطان های تیروئید
۳-درمان داخل حفرهای با سیستم pre loading که توسط استاد مرتضوی انجام می شد
۴-درمان داخل حفره ای سرطان دهانه رحم با استفاده از دستگاه کوری ترون با منبع سزیوم که بصورت After loading انجام می شد.
۵-پایه گذاری شیمی درمانی تومورهای solid اعم از تومور های اطفال و بزرگسالان توسط استاد بهروز شهراد در سال ۱۳۵۳
۶-انجام رادیوتراپی داخل نسجی برای اولین بار توسط استاد بهروز شهراد و استاد اربابی
۷-ارائه پروتکل های طراحی شده برای انجام شیمی درمانی تومورهای مختلف بدن توسط استاد بهروز شهراد
۸-تربیت اولین متخصص در زمینه انکولوژی درکشور در سال ۱۳۵۴ با پذیرش اولین دستیار رادیوتراپی انکولوژی ( دکتر اسدالله علیدوستی) و در سال بعد ( دکتر خسرو مجیر شیبانی) و دکتر حسین مدنی سال (۱۳۵۴) که تا سالها تنها مرکز تربیت متخصص رادیوتراپی انکولوژی بود.
۹-اولین فارغ التحصیل رشته رادیوتراپی انکولوژی در ایران از این مرکز فارغ التحصیل شدند( دکتر اسدالله علیدوستی)
۱۰-اولین خانم فارغ التحصیل شده در رشته رادیوتراپی انکولوژی در ایران ( دکتر سلمانیان) از این مرکز فارغ التحصیل شدند.
۱۱-اولین سیستم کامپیوتری ثبت اطلاعات بیماران با کامپیوتر های بسیار حجیم و بزرگ توسط استاد مرتضوی در این بخش راه اندازی شد.
۱۲-اولین سیستم پلانینگ رادیوتراپی اکسترنال در ایران در بخش فیزیک پزشکی این مرکز بکار گرفته شد.
۱۳-اولین سیستم پلانینگ رادیوتراپی داخل حفره ای ساخت ایران در این مرکز و زیر نظر استاد اربابی ساخته و مورد تایید قرار گرفت و سالها مورد استفاده بوده است.
۱۴-استفاده از کاشت Seed داخل نسجی برای نشانه گذاری دقیق تر بافت ها در جهت بالا بردن دقت رادیوتراپی تجویز شده.
۱۵-انجام رادیوتراپی سه بعدی برای اولین بار در ایران.
بخش فیزیک پزشکی:
همراه با افتتاح بخش رادیوتراپی بخش فیزیک پزشکی که جزء لاینفک بخش های رادیوتراپی می باشد با حضور اقای دکتر مهدی همایونفر شروع به کار کرد و با گذشت زمان و بتدریج و تلاش پرسنل زحمت کش آن همچون آقای پلا سینگ و… تکمیل تر شد و در سال ۱۳۶۲ و با حضور آقای دکتر عظیم اربابی به عنوان رییس دپارتمان فیزیک پزشکی و استخدام پرسنل جدید همچون سرکار خانم فرضی تحولی در بخش فیزیک پزشکی ایجاد شد ودرحال حاضر این بخش مجهزترین بخش فیزیک رادیوتراپی کشور می باشد و با تجهیزات منحصر به فرد و کادر مجرب بیشترین حد دقت در درمان را با طراحی سه بعدی امکان پذیر کرده است.
بخش شیمی درمانی سرپایی:
این بخش با اندکی تاخیر و پس از افتتاح بخش رادیوتراپی در سال ۱۳۵۱ راه اندازی شده و از ابتدا در خدمت بیماران مبتلا به سرطان برای انجام شیمی درمانی های سرپایی بوده است. در حال حاضر این بخش با تعداد ۱۲ تخت تحت نظر سر پرستار آن سرکار خانم همدانی روزانه بیش از ۵۰ مورد شیمی درمانی که نیاز به بستری ندارد را انجام می دهد.
بخش بستری :
بخش بستری از سال ۱۳۵۶ با ۳۲ تخت بستری ، اتاق ید درمانی و اتاق درمان داخل حفرهای در بیمارستان جرجانی راه اندازی شد و برای انجام شیمی درمانی و بستری بیمارانی که نیاز به بستری در حین رادیوتراپی دارند تجهیز شده بود. این بخش کار خود را با سرپرستاری فرانسوی الاصل به خانم نیکل بخیرنیا (نیکل ماری دووال ون) آغاز کرد که با توجه به خصوصیات و سجایای اخلاقی بی نظیرشان تحولی در نحوه مراقبت از بیماران سرطانی در این بخش بوجود آورد و سر پرستاران بعدی ( خانمها اکبرف، ارجمند، همدانی) که نزد ایشان آموزش دیده بودند هر یک در هدایت این بخش در مسیر صحیح و با هدف ارائه خدمات بهتر تلاش کردند. در حال حاضر خانم صادقی ، سرپرستار فعلی بخش نیز در همون راستا قدم بر می دارند. در سال ۱۳۸۲ با انتقال بخش رادیوتراپی انکولوژی جرجانی به بیمارستان امام حسین(ع) این بخش در طبقه اول ساختمان جدید مرکز رادیوتراپی انکولوژی جرجانی قرار گرفت که شامل دو بخش مجزا مردان و زنان مجموعا با حدود ۴۰ تخت، اتاق درمان داخل حفره ای و چهار تخت بستری برای ید درمانی می باشد. ضریب اشغال تخت در این بخش بیش از ۹۰ درصد می باشد.
رادیوتراپی :
این بخش در سال ۱۳۵۱ در زیر زمین بیمارستان جرجانی توسط استاد مرتضوی و همکاری و تلاش آقای داوود حافظی سرتکنسین و مدیر بخش وقت راه اندازی شده و از همان ابتدا با همکاری پزشکان و تکنسین ها انجام رادیوتراپی بیماران با یک دستگاه تله تراپی کبالت با حداکثر دقت ممکن انجام می شد.بتدریج دستگاه دوم کبالت و اشعه ایکس سطحی به مجموعه اضافه شد و پس از آن نیز دستگاه براکی تراپی Pre Loading و چندی بعد دستگاه براکی تراپی After Loading همراه با دستگاه سیمیولاتور خریداری گردید. در سال ۱۳۸۲ با همت استاد مرتضوی و اندکی پس از افتتاح بخش جدید در بیمارستان امام حسین(ع) یک دستگاه شتاب دهنده خطی High Energy واریان همراه با تجهیزات جانبی از جمله سیستم پلانینگ سه بعدی راه اندازی شد تا این مرکز اولین مرکزی باشد که درمان سه بعدی را با کیفیت بالا در ایران انجام می دهد.
در این بخش در حال حاضر، دو دستگاه شتابدهنده خطی، یک دستگاه سیمیولاتور دو بعدی و یک دستگاه سی تی سیمیولاتور وجود دارد که در آن روزانه بیش از ۵۰۰ شان رادیوتراپی به صورت سه بعدی درمان می شود. با توجه به خرید یکعدد دستگاه شتاب دهنده و یکعدد توموتراپی ، مرکز در ارائه بهترین خدمات رادیوتراپی پیشقدم خواهد بود.
بخش پزشکی هسته ای:
بخش پزشکی هسته ای بیمارستان امام حسین (ع) حدوداً از سال ۱۳۵۱ در محل قدیم این مرکز یعنی بیمارستان جرجانی توسط مرحوم فقید، استاد سید حسین مرتضوی تأسیس گردید.در آن زمان در کشور، تنها در بیمارستان دکتر شریعتی وبیمارستان شهداء تجریش امکانات پزشکی هسته ای وجود داشت. دربخش پزشکی هسته ای بیمارستان جرجانی ازهمان ابتدا درکنار بخش رادیوتراپی – انکولوژی ، با برخورداری ازتجهیزات روز و حضور اساتید مجرب و فعال (جناب آقای دکتر مرتضوی ، جناب آقای دکتر شهراد و جناب آقای دکتر فضلعلیزاده ) بسیــاری از آزمایش های تصویر نگاری مهم نظیر اسکن استخوان، تیروئید و مغز به اجرا در می آمد و فعالیتهای پژوهشی نیز در آن زمان با این تجهیزات انجام می گردید. در سال ۱۳۷۴ آقای دکتر مجتبی انصاری ، متخصص پزشکی هسته ای بعنوان هیأت علمی مستقل و تمام وقت فعالیت خود را در این مرکز آغاز نمود. بدلیل برگزاری کنفرانس ها و جلسات آموزشی مختلف در بیمارستان و اجرای برخی پروژه های علمی و پژوهشی جدید ، فعالیت این بخش نیز افزایش یافته و همچنین تجهیزات قدیمی تر ، ارتقاء یافتند .بعنوان نمونه در خرداد ماه سال ۱۳۷۵ طی ۲ جلسه کلیه میهمانهای خارجی شرکت کننده در یک کارگاه آموزشی (که در آن زمان در واحد سایکلوترون سازمان انرژی اتمی برگزار می گردید) به این بیمارستان دعوت شده و دوره کارآموزی خود را در این بخش طی نمودند. همین امر سبب جلب حمایت مالی وعلمی آژانس انرژی اتمی جهانی از این مرکز گردید بنحوی که با هزینه آژانس ، دستگاه تصویربرداری ( گاما کمرا ) از حالت آنالوگ به دیجیتال ارتقاء یافت و به تبع آن، امکان انجام برخی آزمایشهای دقیق تر پزشکی هسته ای فراهم گردید. نقطه عطف دیگر در تاریخچه بخش پزشکی هسته ای این بیمارستان در سال ۱۳۸۵ بود که همزمان با خودگردان شدن این بخش توسط شرکت خدمات بهداشتی،درمانی پیشگامان سلامت گستر ، سیستم تصویربرداری قدیمی قبلی از رده خارج شده و یک سیستم گاماکمرای مجهز به روش توموگرافی سه بعدی (SPECT) خریداری ونصب گردید. در حال حاضر امکان انجام اکثر خدمات تصویربرداری هسته ای در این بخش فراهم بوده و جدیدترین و آخرین نسل دستگاه های گاماکمرای پیشرفته بزودی درکنار دستگاه موجود نصب شده و به بهره برداری خواهد رسید. با سیستم جدید تصویرنگاری ، تشخیص کوچک ترین و پنهانی ترین ضایعات داخل بدن امکانپذیر شده و قادر خواهیم بود بسیاری از بیماریهای مهم وخطرناک را درهمان مراحل اولیه تشخیص داده وبیماران را برای درمان بموقع و مؤثر به پزشک معالج ارجاع دهیم.
ید درمانی :
بخش ید درمانی این مرکز اولین مرکز درمان سرطانهای تمایز یافته تیروئید با ید رادیواکتیو در کشور بوده و از ۱۳۵۶ مشغول ارائه خدمات به این بیماران می باشد. این بخش با دارا بودن ۴ تخت در دو اتاق محافظت شده برای درمان بیماران مبتلا به کانسر های دیفرانسیه تیروئید در هفته حداقل ۲ بیمار را تحت درمان با ید رادیواکتیو با دوز بالا قرار می دهد.
پذیرش و اطلاعات:
در بخش رادیوتراپی انکولوژی جرجانی از همان ابتدا توجه ویژه ای به جمع آوری اطلاعات بیماران شده است و بایگانی آن از کاملترین اطلاعات پزشکی برخوردار بوده و می توان گفت از اولین کامپیوترهای که وارد ایران شد یکی در این بخش و توسط استاد مرتضوی برای ثبت اطلاعات بیماران به کار گرفته شد و کلیه اطلاعات بیماران به صورت تایپ شده در پرونده ها ثبت میشد.
در حال حاضر این بخش در روز با پذیرش بیش از 300 بیمار درحال درمان برای شیمی درمانی و رادیوتراپی و همچنین پذیرش بیش از 3000 بیمار انکولوژی جدید در سال زیر نظر آقای کشاورز به بیماران خدمات ارائه می کند.
برای نحوه پذیرش در این بخش اینجا را کلیک کنید.
درمانگاه:
درمانگاه بخش رادیوتراپی انکولوژی جرجانی به عنوان شلوغ ترین درمانگاه بیمارستان امام حسین(ع) روزانه پذیرای بیش از 300 بیمار مختلف رادیوتراپی ، شیمی درمانی، عوارض درمان و پی گیری می باشد که توسط اعضای هیئت علمی و متخصصین رادیوتراپی انکولوژی ویزیت می شوند. پزشکان این مرکز روزانه و طبق برنامه مشخص و با تعیین وقت قبلی بیماران را ویزیت و ارایه خدمت می کنند.